Perzistentna drenaža nogu kod dječjeg trauma: prikaz slučaja na sedmogodišnjem djetetu

Perzistentna drenaža nogu kod pacijenta sa dječjom traumom: sedmogodišnji muškarac s prošlom medicinskom anamnezom pretrpio je višestruke ozljede u nesreći motornog vozila, uključujući iščašenje lijevog kuka, frakturu lijeve bedrene kosti, lijevu radijalnu frakturu, kominutirani frakturu bočni zid desne orbite, desno retrobulbarno krvarenje i nepomaknuti prijelom stražnjeg zida desnog maksilarnog sinusa

Drenaža kod dječjeg trauma, prezentacija izvještaja o slučaju

Podvrgnut je zatvorenoj redukciji iščašenja lijevog kuka, vanjskoj fiksaciji frakture lijeve bedrene kosti i zatvorenoj redukciji i lijevanju lijeve radijalne frakture uz uklanjanje vanjskog fiksatora i submuskularno platiranje lijeve bedrene kosti 7 dana kasnije.

U početku je bio izgubljen za praćenje, dok je gostujuća sestra, koja se brinula za majku, primijetila da mu se cijedila rana lijeve butne kosti.

Tokom njegove ortopedske posjete 4 mjeseca nakon nesreće, njegov fizički pregled bio je značajan za gnojnu kolekciju na jednom od njegovih ureza na lijevom bočnom bedru.

Ostatak fizičkog pregleda bio je normalan i primljen je u bolnicu na daljnju obradu.

Gnojna kolekcija je bila aspirirana i na kraju je bila negativna na kulturu.

Radiografija lijeve butne kosti pokazala je bujan kalus na mestima preloma.

Njegovi vitalni znaci uključivali su temperaturu od 36.9 ° C, puls od 118 otkucaja / min, krvni pritisak od 105/47 mm Hg, brzinu disanja od 20 udisaja / min i saturaciju kisika od 100% u okolnom vazduhu.

Njegova laboratorijska ispitivanja na prijemu bila su: broj bijelih krvnih zrnaca od 14.9 × 1000 / μL (referentni raspon 4.0–15.0 × 1000 / μL) sa 69.9% neutrofila (referentni raspon 26.0% –77.0%), 17.3% limfocita (referentni raspon 12.0%) –60.0%), 8.9% monocita (referentni raspon 3.0% –14.0%), 3% eozinofila (referentni raspon 0.0% –10.0%), 0.2% bazofila (referentni raspon 0.0% –4.0%) i 0.7% nezrelih granulocita (referenca opseg 0.0% –3.0%), visoko osetljivi C-reaktivni protein (CRP) od 39 mg / L (referentni opseg <1.0 mg / L) i stopa sedimentacije eritrocita (ESR) od 78 mm / h (referentni opseg 0–20 mm / h).

Sljedećeg dana odveden je u operacionu salu (OR) gdje su identificirana 2 područja gnoja unutar najudaljenijeg reza i sinusni trakt koji se nalazi iza bedrene kosti i na prethodno postavljenu metalnu ploču.

Područje je isprano, hardver je uklonjen i empirijski je započet na oksacilinu.

Aerobne i anaerobne bakterijske kulture bile su negativne, izuzev 2 različita izolata koagulaza negativnog stafilokoka koji nisu izvađeni iz ploča, već su nakon 4 dana izrasli samo iz bujona s tioglikolatom, što ukazuje na nizak nivo bakterija.

Prebačen je sa oksacilina na vankomicin 15 mg / kg / dozu svakih 8 sati, što je rezultiralo početnim najnižim nivoom od 6.8 ​​μg / ml.

Kada mu je gips uklonjen 5 dana nakon operacije, zabilježena je nova površinska gnojna kolekcija u srednjoj lijevoj bočnoj butnoj kosti koja je zahtijevala još jedno ispiranje.

Nastavio je s vankomicinom, koji je podešen na 15 mg / kg / dozu svakih 6 sati, kako bi održavao nivo između 15 i 20 μg / ml, s maksimalnim nivoom od 19.6 μg / ml.

Dvadeset i dva dana kasnije, šavovi su uklonjeni i ponovo je pronađena gnojna drenaža na donjem i srednjem rezu lijeve bočne butine

Snimanje magnetnom rezonancom (MRI) pokazalo je nekoliko tankih putova koji se protežu od femura do kože, pored difuznih područja koštane srži, susjednog mekog tkiva i edema mišića, kao i hronične periostalne reakcije (slika 1B).

Zanimljivo je da su se svi njegovi upalni biljezi smanjili (CRP 5.3 mg / L, ESR 25 mm / h i WBC 8.4 × 1000 / μL).

Kulture uzete tokom trećeg reza i drenaže u OR-u otkrile su dijagnozu.

Sto pedeset i dva dana nakon početne traumatične MVA, pacijent je odveden na treći rez i drenažu, gdje je gnoj pronađen na izvornim mjestima reza i ispod iliotibijalne trake i dijelova vastus lateralisa koji su trebali debridman.

Prikupljeno je nekoliko biopsija kostiju i kultura gnojne tečnosti iz kostiju za bojenje i uzgoj.

Mrlje su bile negativne na bakterijske, gljivične i kiselinski postojane bacile.

Jedna od 3 kulture gnoja izrasla je u 3 jedinice Clostridioides difficile koje tvore kolonije nakon anaerobne inkubacije tokom 3 dana.

Ovo je identificirano laserskom desorpcijom / ionizacijom vremena leta masene spektrometrije uz pomoć matrice pomoću Vitekove masene spektrometrije (bioMérieux) in vitro dijagnostičke baze podataka.

Kulture kostiju bakterija, gljivica i kiselina postojanih bacila ostale su sterilne, a molekularni test za ne-tuberkulozne mikobakterije bio je negativan.

Biopsije kostiju iz distalne i srednje lijeve bedrene kosti pokazale su hronični osteomielitis.

Ponoviti MRI 7 dana kasnije, otkrio je povećanu ne-pojačavajuću regiju u distalnoj bedrenoj srži, koja se odnosi na nekrotični naspram gnojnog materijala, koji je komunicirao s traktom za povišenje tekućine prema koži i sekvestriranim fragmentom kortikalne kosti u sredini do distalne butne kosti.

Uprkos nastavku liječenja IV vankomicinom, njegovi upalni biljezi su se povećali: WBC 10.9 × 1000 / μL, CRP 42.8 mg / L i ESR 59 mm / h.

Natrag u OR-u, sinusni trakt u distalnom aspektu gornjeg reza je debridiran, a gnoj je zabilježen da se prati do subperiostalnog apscesa.

Empirijski metronidazol započet je zbog prethodne pozitivne kulture na C. difficile, a vankomicin je nastavljen.

Tri od 4 kulture tkiva rasle su C. difficile, nakon anaerobne inkubacije. Vankomicin je prekinut zbog nedostatka poboljšanja nakon 6 tjedana terapije.

Kontrolni MRI lijeve bedrene kosti 21 dan nakon poslednje OR intervencije ponovo je pokazao hronični osteomielitis s upornim odvodnim fistuloznim putovima, ali bez progresije ili novih nalaza

Njegovi upalni markeri bili su: WBC 6.2 × 1000 / μL, CRP 0.3 mg / L i ESR 8 mm / h.

Završio je 3 nedelje IV terapije metronidazolom i prešao je na oralnu terapiju 188 dana nakon početne povrede.

I dalje je na oralnom metronidazolu za hronični osteomielitis.

Pri posljednjoj kontrolnoj posjeti, fizički pregled bio je značajan za daljnju gnojnu drenažu iz bočnih ureza na bedru.

Nastavio je imati blago povišenu ESR od 25 mm / h, ali normalni CRP od 0.3 mg / L.

Planirano je da se podvrgne uklanjanju sekvestruma s produženjem nogu.

Persistent_Leg_Drainage_in_a_Pediatric_Trauma.27 drenaggio traumatizzato pediatrico

Pročitajte takođe:

Tourniquet or No Tourniquet? Dvije stručne ortopedije govore o ukupnoj zamjeni koljena

MEDEVAC u Italiji, glavne komplikacije i tretmani u prijevozu kritičnih pacijenata?

Pre-vac, prijenosna sterilna bočica za zatvorenu drenažu rana

Izvor:

Howard, Ashley DO*; Rychalsky, Michelle R. PharmD; Murray, dr. Thomas S.*

The Pediatric Infectious Disease Journal: Juni 2021 - Svezak 40 - Izdanje 6 - str 597-599
doi: 10.1097 / INF.0000000000003004
Moglo bi vam se svidjeti