MEDICA 2018: почетен блок за многу почетни активности

Лекување на сè од срцеви заболувања до рак на кожата: Кои се младите компании кои излегуваат во нивната потрага по доминација на пазарот?

0

Германските производители на медицинска технологија имаат корист од дигитализацијата во светот на медицината. Компаниите кои се членови на SPECTARIS, индустриското здружение, пресметаа дека имаат стапки на раст од пет проценти за претходната и сегашната година. Индустријалното здружение гледа како дигитализација како главен стимул, и овој мега тренд може да се види на меѓународно ниво. И двете големи компании и нови компании низ целиот свет го прават најдоброто од тоа. Против оваа позадина, тоа не е изненадувачки дека МЕДИКА, водечките светски медицински саем во Дизелдорф, кој привлекува над 5,000 изложувачи од целиот земји 70, станува уште поголем жариште за иновативни мали компании. Од понеделник до четврток (MEDICA 2018 е од 12 до 15 ноември), MEDICA ќе го одрази светскиот тренд на дигитализација во здравствената индустрија, со фокус на новоформираните компании.

Новите почетоци ќе даваат презентации секој ден во иницијативата "MEDICA DISRUPT", која се одржува во рамките на проектот MEDICA ПОВРЗАНИ ЗДРАВСТВЕНИК ФОРУМ и натпреварот за апликација на MEDICA (сала 15). А вкупно над 50 start-ups, ќе влезат во фаза да го презентира решенија за сè, од лекување на рак на кожата и хронични заболувања (кои влијаат на срцето и белите дробови, на пример) за да телемониторинг и следење на виталните знаци и активност. Возбудливите старт-ап, исто така, може да се најдат во MEDIKA START-UP PARK и на заедничките штандови, особено оние кои доаѓаат од Франција, Израел и Финска. Многумина нудат решенија за превенција и терапија на сериозни болести.

Рано откривање на рак на кожата

Почетокот на Магноско од Берлин ќе го претстави својот метод за рано откривање на ракот на кожата користејќи ласери на PARK за стартување на MEDICA (сала 15). Ракот на кожата е најчестиот рак. Само во Германија, во текот на 200,000 луѓето секоја година склучуваат нови случаи на рак на кожата. Основниот процес од Magnosco спроведува иновативен пристап за рано откривање. Користејќи ласер, меланинот е стимулиран и затоа е осветлен во оваа патентирана технологија. Оваа флуоресценција е мапирана. Под овие услови, клетките на ракот осветлуваат малку поинаку отколку здравите клетки. Алгоритам ги препознава овие разлики и ја пресметува веројатноста за ткивна болест. Постапката е многу лесно да се спроведе. Корисникот не мора да ги толкува сликите. Вредноста што уредот го наведува е мерна вредност и го покажува нивото на веројатност дека е присутен малигниот рак на кожата. Ова е една од ретките апликации кои можат да функционираат без апликација. Дерматолози и квалификувани општ лекари можат да го користат токму сега, а дерматофлуороскопијата може да се користи на живи и изолирани ткива.

Безбедност за следната генерација

Некои од новоформираните компании го преземаат трендот кој ги поплавува многу земји, вклучувајќи ги и Германија: Давање на родителите повеќе безбедност, особено родителите на децата со хронични состојби. Компанијата Лондон Nachshon прави импресивен изјава за своите дигитални кревет: "На Smart Креветче е технолошки иновативни креветче што некогаш произведени." Тој нуди вградената камера, така што родителите можат да го следат нивното бебе и сензори, исто така, се интегрирани во душекот , кои се користат за мерење на телесната тежина на детето. Креветот дава предупредување ако бебето престане да дише за 15 секунди. Крвниот кислороден монитор помага да се внимава на здравјето на бебето. Прифаќањето на сликата им овозможува на родителите да видат како бебето го прави и да го следи развојот и напредокот на бебето. Инбал Роббас, основачот на Нашхон, ќе го претстави Smart Cot од 1 pm до 2 pm во понеделникот 12 ноември на почетокот на проектот MEDICA DISRUPT. Сесиите на овој ден се фокусираат на иновативни медицински решенија кои би можеле да спасат животи. Покрај тоа, Nachshon ќе се појави на MEDICA START-UP PARK во текот MEDICA 2018. МЕДИКАТА ЗАПИШУВАЊЕ НА ПАРК дава млади, иновативни компании да се појават пред врвните носители на одлуки од медицинската индустрија и експерти и личности од економскиот, истражувачкиот и политичкиот сектор.

Дали знаете колку се здрави вашите бели дробови?

Дури и класичниот стетоскоп се случува дигитално и станува мрежен и сега може да го користат и родителите. "StethoMe" е безжичен стетоскоп кој лежерите можат да го користат за да ги испитаат нивните деца и срцето и белите дробови. Овој уред беше победник во категоријата Здравство на Светското првенство во ИОТ / WT иновации 2018. Компанијата сака да им овозможи на родителите да ја проверат функцијата на детските дишни патишта насекаде, во секое време и да разменуваат податоци со медицински експерти. Ова може да спречи многу непотребни посети и да остане во болница за деца со хронични белодробни состојби. Алгоритмите потребни за овој уред се оптимизирани со вештачка интелигенција, која се користи за значително да се подобри дијагностиката на аускултацијата и да се направи точна. За да се постигне ова, беше оценета огромна база на податоци за аускултациони звуци кои беа карактеризирани од специјалисти. Целта е квалитативно да се подобри дијагностиката и следењето на терапијата за хронични болести како астма.

Пациентите со астма исто така може да имаат корист од апликацијата "FindAir ONE" од Полска. Коосновачот Томаш Мајк ќе го претстави во понеделникот 12 ноември во MEDICA 2018. FindAir ONE е интелигентна апликација која собира податоци за вдишната доза на лекови и за условите на животната средина во која е вдишена. Пациентот и нивниот лекар можат да стекнат важни информации кои можат да им помогнат да го приспособат третманот кон поединецот што е во прашање.

MEDICA 2018 ќе го одржи 7th изданието на MEDICA App Competition, натпреварот во живо за најдобро решение за здрава апликација. Сите апликации кои што се поднесени пред 30 септември 2018 ќе бидат разгледани од страна на 10 лице стручно жири, кои ќе го изберат 10 start-ups, да ги презентираат своите стан решение за употреба во болниците ден-за-ден, од страна на пациентите или лекари во живо на МЕДИКА КОНКУРС НА АП. Животниот терен, каде што тие ќе конкурираат за победа, е вграден во сесија во ФОРУМОТ ЗА МЕДИЦИНСКИ КОНЕКТИВЕН ФОРУМ во средата 14 ноември 2018.

Срцеви напади и други итни случаи

Преживувањето со брз одговор, австралиски почеток, исто така ги искористува можностите што ги нудат MEDICA START-UP PARK и MEDICA DISRUPT. Главниот извршен директор на австралиската компанија Leanne Knowles ќе одговори на прашањата зошто автоматизираните надворешни дефибрилатори (AEDs) не штедат животи и како таа сака да го промени ова во средата 14 ноември. Пред отворањето на пазарот на CellAED LifeSaver, таа изјавила дека ќе го револуционизира AEDs. Уредот е само малку поголем од паметен телефон. Тоа оди во режим AED кога и двете влошки на задниот дел од неа се подигнати за да се користат. Во исто време, тој контактира со итните служби во соодветната земја и ги испраќа GPS координатите за инцидентот. Утврдува дали срцевиот ритам укажува на срцев удар и му дава инструкции на корисникот за тоа што да прави. Ова значи дека помошник има слободни раце за да ги извршува инструкциите дадени од уредот.

Индикаторот Spektikor RAPIDA исто така беше создаден за итни случаи. Финската компанија вели дека нивниот уред е најмалиот пренослив показател на срцевата фреквенција во светот. Уредот ќе овозможи да се почувствува пулсот во речиси секоја околина: при движење, во темни и во силна средина. Симулатор за обука е веќе достапен за него. Уредот, според тоа, би бил идеален за употреба во хаотични инциденти на повеќе жртви. Likka Ellila, ко-основач на Spektikor, исто така, ќе ја разгледа потребата за ефективен и лесно имплементиран скрининг метод за срцеви заболувања во средата 14 ноември.

"Секојдневни херои" - ги гледате во MEDICA

Во вторникот 13 ноември, програмата MEDICA DISRUPT се уште е во полн замав со темата "Секојдневни херои". Секојдневните херои (креативни старт-ап) презентираат решенија кои го поедноставуваат нашиот живот - од апликации за грижа и грижа за постарите луѓе до оние кои секојдневно го мерат крвниот притисок, обезбедуваат скрининг на мрежницата или апликации за да се осигурате дека ја земате вистинската доза на лекови. Спорт и фитнес решенија се главната тема во средата 14 ноември. Решенијата за паметно следење се дел од иновативните медицински понуди кои можат да го подобрат вашето моментално ниво на здравје и атлетски перформанси. "LogonU", од Кореја, која е исто така претставена во MEDIKA START-UP PARK, користи податоци од сензори за да го дефинира вашето ниво на здравје. Вашиот "натпревар" истовремено ја мери активноста на мускулите и движењето во реално време. Ако вашата техника е слаба за време на тренингот, сензорите ќе вибрираат и ќе ве мотивираат да ја поправите. Системот може да се прилагоди за бројни активности, за нешто што се движи од тренинг за тежина до голф. LogonU применува научни анализи за спорт и за здравство; исто така, може да се користи во физиотерапијата, на пример.

На последниот ден од МЕДИКА 2018 (15 ноември), МЕДИКА ПОВРЗАНИ ЗДРАВСТВЕНИ ФОРУМ ќе ги разгледаме во тоа како start-ups, успешно да се добијат нивните производи и услуги со излез на пазарот и кои ги предизвикува тие ќе мора да се надминат за да се постигне ова. За таа цел, MEDICA DISRUPT носи старт-ап, заедно со други старт-ап, кои веќе ги поминаа овие први блокади успешно.

Автор: д-р Луц Рецлаф, слободен новинар (Нојс)

Остави одговор