Ambulanca motorike? Ekziston një zgjidhje italiane dhe është hartuar për zonat më të zhurmshme

Si të veprosh me një shërbim mjekësor të shpejtë dhe të plotë në zonat natyrore dhe të mbrojtura? Çfarë lloj makine ju nevojitet për të gjetur dhe shpëtuar një pacient në këtë lloj lokacioni? Projekti "motomedica" nga Pasquale Perillo është një lloj i veçantë i ambulancës motorike me infermieret dhe mjekët të cilët mund të arrijnë lehtësisht çdo vendndodhje të largët. Ai do të përshkruajë efektivitetin e projektit në këtë artikull

0

Një shërbim shpëtimi mjekësor në Itali fillon në 2016 për të menduar një zgjidhje për të pasur një zgjidhje të shpejtë të reagimit emergjent për rezervat natyrore dhe zonat bregdetare me mjekë dhe infermierë në të njëjtën kohë.

MTS - ky është emri i kompanisë - është krijuar për të vepruar në terren me një përgjigje specifike për të ofruar "Shërbimet e Shëndetit Emergjent në zonat e largëta". Ata kanë furnizuar një automjet me motor mjeksor, të certifikuar dhe të aprovuar sipas Ministrisë Italiane e Transportit si një motor për ndihmë emergjente mjekësore. Është hera e parë që autoritetet italiane e pranojnë atë zgjidhje për operacione jashtë zonave urbane.

Motoçikleta është një model KTM SMT 990 i pajisur dhe i vendosur për transportin e pajisjeve elektro-mjekësore dhe mjekësore. Dizajni i biçikletës lejon përshtatjen e funksionimit të saj në konfigurime të ndryshme: transportin e gjakut, transportin mjekësor, përgjigjjen e parë BLSD ose - përfundimisht - vendosjen për të operuar me një infermiere dhe një mjek.

SI PUNA PROJEKTI MOTORCYCLE AMBULANCE?

Projekti është zhvilluar për përdorimin e një motoçikletë si një pikë midpoint e ndihmës mjekësore në Emergjencat Out-of-Hospital. Ndihma mjekësore në rrethet e largëta ka të bëjë me dy probleme:

 • Automjetet që "munden" të transportojnë pacientë janë të ngadalshëm dhe të rëndë
 • Automjetet që "nuk mund të" transportojnë pacientët janë të shpejtë, por nuk kanë hapësirë
KTM 990 për përgjigjen mjekësore në parkun natyror të Punta Falcone, Piombino (Itali)

Arsyeja pse ndodhi nevoja e një ambulance motorike është për shkak të qëndrueshmërisë jo-ekonomike të sistemit italian për zonat e banuara. Ekzistojnë dy aspekte të kundërta të planifikimit të një lloji tjetër të automjetit në vend të një ambulance klasike të avancuar me mjekët dhe infermierët:

 1. Koha e reduktuar e punës (disa ndërhyrje gjatë ndryshimit nënkuptojnë cilësi më të ulët të shërbimeve);
 2. Mbështetje e menjëhershme dhe vlerësim i avancuar për pacientët e klasifikuar si kode të verdha / të kuqe

Kjo dikotomi rrezikon të jetë i pazgjidhshëm dhe gjithsesi, çfarëdo zgjedhjeje, është tepër e shtrenjtë ose e vështirë për t'u mbajtur nga ana e publikut. Është e nevojshme të arrihet një kompromis mes këtyre dy ekstremeve, duke vlerësuar si ndikimin ekonomik ashtu edhe efektivitetin e trajtimeve.

Është e nevojshme të punohet në dy fronte për të gjetur një zgjidhje të qëndrueshme:

 1. Së pari, rritja e automjeteve të sanituara për të përmirësuar peshën e punës së këtyre profesionistëve, për të shmangur "mbeturinat" e burimeve pa këtë duke shkaktuar vonesë në arritjen në vendngjarje (Koncepti i "shpejtësisë" së shpëtimit shumë shpesh të ngatërruar me "shpejtësinë" e shpëtimit);
 2. Së dyti, zvogëloni shpenzimet duke optimizuar burimet. Materiali që skadon pa u përdorur për shkak të numrit të tepërt të "stacioneve të sanituara" (transferimi në shërbimin para-spitalor i të njëjtit sistem kontrolli si një repart spitalor);

Në këtë pikë mund të zgjidhni një automjet të dedikuar për kujdesin shëndetësor pa qenë në gjendje të transportojnë pacientë, të lënduar ose të sëmurë. Ajo mund të jetë me katër rrota (makina mjekësore / makinë infermierore) ose me dy rrota (motoçikletë biçikletë / biçikletë mjekësore) dhe në të dy rastet ata drejtohen në rrjetin shëndetësor për të kursyer kohë dhe për të shpëtuar jetën në territor.

PRO DHE KUNDËR MAKINERISE

Pajisjet themelore të ambulancës motorike me Responderët e Parë

Zgjedhja në këtë pikë është e vështirë. MRV për makina ka një kosto të lartë për një makinë gjysmë të pajisur, mesatarisht> € 30,000. Përveç kësaj ju duhet të instaloni pajisje të shtrenjta elektromedike. "Domosdoshmëria" e ambienteve të mëdha të mjaftueshme për ruajtje nuk është harruar.
Ju do të keni një ekip tërësisht "autonom" për terapinë e pacientit dhe do të keni nevojë për mbërritjen e ambulancës vetëm për ta mbajtur pacientin në spital.

Vetura mjekësore me infermiere dhe mjek në bord është "zgjidhja e shkëlqyeshme" në mesin e mbështetjeve shëndetësore që sistemi para-spitalor mund t'i ofrojë pacientit. Por është një kosto e lartë në aspektin e punonjësit, trajnimit dhe pajisjeve. Per kete arsye, zakonisht, EMS zvogëlon numrin e stacioneve të nevojshme të punës që zgjasin radiumin e udhëtimit, duke ekspozuar (jo rrallë) pacientë në vonesa të rrezikshme. Gjithashtu, ky lloj i automjetit të shpëtimit gjen vështirësi praktike për të arritur objektivin me shpejtësinë e duhur kur duhet të udhëtojë me rrugë të rënda të trafikuara me rreziqe të mëdha dhe në çdo rast stres të madh nga ana e ekuipazheve (qendra e qytetit, zonat bregdetare në verë, rajone të largëta, rrugë të përafërt). Vetura mjekësore e përgjigjes me një mjek dhe një "shofer të parë të përgjigjur" në bord zvogëlon aftësitë shëndetësore operative të ekuipazhit, por redukton kostot në krahasim me automjetin e mëparshëm. Ajo mban të pandryshuar të gjitha vështirësitë logjistike dhe rreziqet që lidhen me trafikun sezonal dhe të qytetit.

PRO- DHE KUNDËR MOTIKUT MJEKËSORE

Konfigurimi i MTS për përgjigjen në rrugë në verë

Investimi fillestar për blerjen më të ulët: mesatarisht € 15,000, përveç shpenzimeve për pajisjet elektromedical që do të jenë më pak të rëndësishme, për ruajtjen më të vogël të një motoçikletë. Ju gjithashtu mund të zgjidhni për të përgatitur kuti të ndryshme dhe çanta, që ju mund të krijoni me masa mbrojtëse shtesë për kujdes të avancuar. Në këtë rast, integrimi më i madh me rrjetin e ambulancës është thelbësor (rezervat e oksigjenit në rast të administrimit të CPAP, pajisjet e imobilizimit, duke përjashtuar T-pod, etj)

 • Motoçikletë mjekësore / infermierore
  Kjo zgjidhje është përdorur më shpesh me një ofrues të vetëm në bord që gjithashtu kalon automjetin.
  Doktori, Infermierja ose Ndihmësdhënësi duhet të kenë një patentë shoferi të dedikuar dhe një trajnim të sigurt ngarjeje. Ky sistem rezulton të jetë më i lirë duke ruajtur cilësinë e lartë të punës së një profesionist të shëndetit në vendngjarje. Sapo të ketë arritur "objektivin" në varësi të ashpërsisë së pacientit, punonjësi i shëndetësisë mund të hyjë në ambulancë për të vazhduar trajtimin deri në spital. Kufijtë e kësaj zgjidhjeje përfaqësohen nga nevoja për të patur një patentë shoferi të dedikuar dhe trajnim specifik për ngasje të sigurt nga stafi mjekësor / infermier. Një kufizim i mëtejshëm përfaqësohet nga fakti se një herë në bordin e ambulancës, ekipi mjekësor largon biçikletën pa mbikëqyrje. Është e nevojshme të sigurohet një sistem për të cilin biçikleta e ambulancës do të ndjekë sanitarin për ta bërë atë menjëherë operative pas përfundimit të emergjencave.
 • Motoçikletat mjekësore / infermierore me pilot dhe ofruesin e kujdesit shëndetësor si udhëtar.
  Ky lloj i shpëtimit rrit kostot (shpenzimet aktuale) në krahasim me atë të mëparshëm dhe nuk redukton kapacitetin e transportit të materialit të nevojshëm për shpëtim të menjëhershëm. Ajo kërkon trajnim specifik për transport të sigurt në lëvizje për personelin shëndetësor. Megjithatë, përgatitja teknike dhe mbështetja shëndetësore e vozitësit mbetet e domosdoshme për profesionistët mjekësorë. Kjo zgjidhje nuk vendos ndonjë kufizim dhe prandaj paraqet një ide që duhet marrë në konsideratë në rast se mjeku duhet të ngjitet me pacientin gjatë pranimit në dhomën e urgjencës.
 • Motoçikleta e shpëtimit me një pilot dhe një Responder i Parë (BLSD)
  Ky lloj i shpëtimit zvogëlon shpenzimet (shpenzimet aktuale) në krahasim me zgjidhjet e mëparshme, pasi shpëtimi laik mund të nxirret nga një shoqatë vullnetare. Shpëtimtari laik duhet të marrë trajnimin e duhur për transport të sigurt me motoçikletë. Kjo zgjidhje, megjithatë, nuk zvogëlon kapacitetin për të transportuar materialin e nevojshëm për shpëtim të menjëhershëm, anasjelltas zvogëlon aftësinë operative të ndihmës (pa mjek-infermierë-EMT në vijën e frontit).
Dy dekada të zhvillimit e sjellin ekuipazhin ndihmës të Australisë duke dhënë përgjigje mjekësore duke përdorur një motor BMW F800GS

Për një panoramë më të mirë të zgjidhjeve, ne e bëjmë si referencë një hap historik:
- Nga 1993 Australi së pari e testoi ambulancën me motor dhe më pas aplikoi një sistem që përfshin përdorimin e një automjeti shpëtimi mjekësor me dy rrota. Ky automjet po gjen një aplikim gjithnjë në rritje në zonat me trafik të lartë në të gjithë botën (Londër, Nju Jork, Boston, Kopenhagen etj)

Teknologjia gjithnjë e më shumë i vë në dispozicion pajisjet e vogla me lehtësi përdorimi, një ndërfaqe të shkëlqyer cilësore / çmimi që eksponencialisht zgjeron operimin e shëndetit individual dhe / ose shpëtimtarit në emergjencat para-spitalore. Për të përmendur disa: defibrilatorë shtesë kompakt, monitorim për të kontrolluar parametrat jetësore, massager mekanik kardiak, ultratinguj palmtop, ventilatorë portativë, kit infuzion I / O, Tourniquet dhe bendages.

Weisses Kreuz Bozen në Itali fillon një projekt për një makinë mjekësore reaguese të shpejtë në autostradë me Ducati Multistrada 1200

Shërbimi i ambulancës në territorin e Toscana USL (i paraprirë nga një studim i fizibilitetit) përmes përdorimit të një automjeti si mjet shpëtimi do të ishte zgjidhja ideale në verë në zonat e goditura rëndë nga turistët (si Elba dhe bregdetare zona Val di Cornia) dhe në të gjitha ato raste në të cilat trafiku mund të bëhet më i zymtë për shkak të rritjes së njerëzve gjatë verës. Në këto situata, ndër të tjera, nuk do të ishte më e nevojshme për të gjetur punonjës të tjerë shëndetësorë në muajt e verës, sepse ekuipazhi mund të ishte i njëjtë me makinën mjekësore që përdoret në muajt e dimrit i cili ndahet në dy (mjete mjekësore-motorike dhe motorike -nursing).

Për më tepër, përdorimi i këtij lloji të automjetit në një mjedis natyror me një popullsi të kufizuar në zona të gjera mund të përmirësojë gjithashtu kohën e ardhjes dhe respektimin e standardit "Ora e Artë" pa pasur aktivizimin e papërshtatshëm të një ekipi HEMS.

Lini një përgjigje