Emergjencat, mbrojtja e të dhënave dhe siguria: projekti CROSSING për të siguruar ruajtjen e sigurt të të dhënave të ndjeshme shëndetësore

Mbrojtja e të dhënave në mjediset para-spitalore ka një rëndësi të jashtëzakonshme. Çfarë mund të bëni për një menaxhim më të mirë të informacionit nga blerja e parë në shërbimin e fundit të ruajtjes?

0

Futja e një sistemi rekord elektronik të pacientëve është diskutuar në Gjermani dhe ndërkombëtarisht për mjaft kohë. Megjithatë, zhvillimi shpesh pengohet nga shqetësimet lidhur me sigurinë e të dhënave. Të dhënat e shëndetit në veçanti - të cilat për shkak të përparimit të mjekësisë moderne përmbajnë informacionin e gjenomit më shpesh se kurrë më parë - duhet të ruhen në mënyrë të sigurt për një jetë të tërë dhe madje edhe për gjenerata të shumëfishta.

Buchmann dhe ekipi i tij kanë punuar për të parandaluar këtë që nga 2015, në bashkëpunim me institutin japonez të kërkimit NICT (Instituti Kombëtar i Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit). Së bashku ata bashkëpunojnë në projektin "LINCOS - Sistemi i Integritetit dhe Mbrojtjes së Konfidencialitetit Afatgjatë". Në 2017, operatori spitalor japonez Kochi Health Science Centre dhe Qendra Shëndetësore Shëndetësore në Kochi Kompani kanadeze ISARA u bashkua me projektin.

Garantimi i konfidencialitetit afatgjatë arrihet përmes një teknologjie të quajtur "ndarje sekrete". Grupi i të dhënave origjinale shpërndahet midis disa serverëve në mënyrë të tillë që pjesët individuale të jenë të pakuptimta. Vetëm kur një numër i mjaftueshëm i pjesëve - të njohura si "aksione" janë të kombinuara, grupi origjinal i të dhënave të skedarit të pacientit mund të rindërtohet. Nëse një nga serverët është komprometuar, pjesa e kapur nuk është e dobishme për sulmuesit. Përveç kësaj, shpërndarja rinovohet rregullisht. Integriteti, dmth. Sigurimi se të dhënat nuk janë ndryshuar, arrihet me nënshkrime kuantike kompjuterike. Por edhe nëse skema e përdorur është klasifikuar si e pasigurtë në afatgjatë, kërkuesit kanë marrë masa paraprake: Skemat e nënshkrimit shkëmbehen rregullisht. Mbrojtja e integritetit sigurisht është e siguruar.

Kompania kanadeze ISARA, partneri industrial i projektit, mbron të dhënat gjatë transferimit në mes të spitalit dhe operatorëve të serverit me enkriptim kuantik të kompjuterit. Ky është komponenti i tretë i sistemit LINCOS. Në të ardhmen, studiuesit duan të shtojnë një nivel tjetër të sigurisë që ata kanë realizuar tashmë në prototip me ekipin japonez: shkëmbimi kuantik i shkallës. Kjo procedurë garanton çelësa të qëndrueshëm të sigurisë, pasi është e pamundur që një sulmues të kapë shkëmbimin kryesor. Shkencëtarët në Qendrën Kërkimore të Bashkëpunimit CROSSING po punojnë edhe për këtë temë kërkimore në laboratorin e tyre kuantik në TU Darmstadt.

"Mbrojtja e qëndrueshme e të dhënave elektronike të shëndetit është vetëm një shembull i fushave ku nevojitet urgjentisht siguria e qëndrueshme. Në botën tonë të digjitalizuar, ne prodhojmë një sasi të paimagjinueshme të të dhënave të ndjeshme çdo ditë, të cilat duhet të mbeten konfidenciale dhe të pandryshuara gjatë një periudhe të gjatë kohore, për shembull në zbatimin e Industrisë 4.0 e cila është vendimtare për Gjermaninë si një komb industrial. Politikëbërësit u kërkohet të sigurojnë mbrojtjen e garantuar afatgjatë të të dhënave tona ", apelon Buchmann.

Lini një përgjigje