Pajisja paralajmëruese e epilepsisë mund të shpëtojë mijëra jetë

Një byzylyk i ri i teknologjisë së lartë, i zhvilluar nga shkencëtarët nga Holanda, zbulon 85 për qind të të gjitha kapërcimeve epilepsike të natës. Kjo është një rezultat shumë më i mirë se çdo teknologji tjetër aktualisht në dispozicion.

0

Studiuesit e përfshirë mendojnë se ky byzylyk, i quajtur Nightwatch, mund të zvogëlojë numrin botëror të vdekjeve të papritura në natën në pacientët me epilepsi. Ata botoi rezultatet e një gjyqi të ardhshëm në revistën shkencore neurologji.

Vdekja e papritur e papritur në epilepsi, është një shkak kryesor i vdekshmërisë në pacientët me epilepsi. Njerëzit me aftësi të kufizuara intelektuale dhe epilepsi rezistente ndaj terapisë së rëndë mund të kenë madje një rrezik 20% gjatë jetës së vdekjes nga epilepsi. Megjithëse ka disa teknika për monitorimin e pacientëve gjatë natës, shumë sulme mbeten ende të humbura.

Studiuesit e konsorciumit kanë zhvilluar kështu një byzylyk që njeh dy karakteristika thelbësore të sulmeve të rënda: një rrahje zemre abnormalisht të shpejtë dhe lëvizje ritmike. Në raste të tilla, byzylyk do të dërgojë një alarm pa tel tek kujdestarët ose infermieret.

Ekipi hulumtues testoi në mënyrë prospektive byzylykun, të njohur si Nightwatch, në pacientët epilepsi të 28 me aftësi të kufizuara intelektuale me një mesatare prej netëve 65 për pacient. Byzylyk ishte i kufizuar për të fryrë një alarm në rast të një konfiskimi të rëndë. Pacientët u fotografuan gjithashtu për të kontrolluar nëse ka pasur ndonjë alarm të rremë ose sulme që Nightwatch mund të ketë humbur. Ky krahasim tregon se byzylyku ​​zbuloi 85 për qind të të gjitha sulmeve serioze dhe 96% të atyre më të rënda (kapsllëku tonik-klonik), që është një rezultat veçanërisht i lartë.

Për hir të krahasimit, standardi aktual i zbulimit, një sensor i krevatit që reagon ndaj dridhjeve për shkak të ngërçeve ritmike, u testua në të njëjtën kohë. Kjo sinjalizoi vetëm 21% të sulmeve serioze. Mesatarisht, sensori i krevatit mbeti pa zhurmë higjienisht një herë në çdo nate 4 për pacient. Nightwatch, nga ana tjetër, humbi vetëm një sulm serioz për pacientin një herë në çdo mesatare 25. Për më tepër, pacientët nuk përjetonin shumë siklet nga byzylyku ​​dhe stafi i kujdesit ishte gjithashtu pozitiv për përdorimin e byzylykut.

Këto rezultate tregojnë se byzylykët punojnë mirë, thotë neurolog dhe udhëheqës kërkimor Prof. Dr. Johan Arends. Nightwatch tani mund të përdoret gjerësisht tek të rriturit, si në institucione ashtu edhe në shtëpi. Arends pret që kjo mund të zvogëlojë numrin e rasteve të SUDEP nga dy të tretat, edhe pse kjo varet gjithashtu nga shpejtësia dhe kujdesi i duhur i kujdesit ose kujdestarët joformalë t'i përgjigjen alarme. Nëse aplikohet globalisht, mund të shpëtojë mijëra jetë.

Lini një përgjigje