Dronët e palosshme për operacionet SAR? Ideja vjen nga Cyrihu

ZURICH - drones janë pjesë e jetës sonë tani, dhe ata do të jenë me siguri pjesë e së ardhmes sonë. pas drones ambulance, tani një prototip i ri është gati të fluturojë dhe të marrë pjesë në operacionet e kërkim-shpëtimit. Cila është veçantia e saj? Është një avion i palosshëm.

Ajo është shfaqur nga një ekip nga Grupi i Robotikës dhe Perceptimit në Universiteti i Cyrihut dhe Laboratori i Sistemeve Inteligjente në EPFL (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne) që ka zhvilluar këtë avion.

Siç shpjeguan ata, ata menduan për zogjtë dhe aftësinë e tyre për të palosur krahët e tyre në mes të ajrit në mënyrë që të kalonin nëpër vrima dhe boshllëqe. Pra, ideja ishte të realizohej një avion që mundet dele krahët e saj për të kaluar në vende të ngushta. Mund të jetë shumë e dobishme në kryerjen e tyre Operacionet e SAR në vende si shpella, shkëmbinjtë apo ndërtesat e shkatërruara, ku përpjekjet njerëzore mund të jenë shumë të rrezikshme për operatorin dhe pacientin.

Ideja është që të arrihen vende të paarritshme për dronët konvencionalë, për shkak të vendeve shumë të ngushta.

Megjithatë, si mund të hidhet një avion i frymës kur është në fluturim? Përgjigjja është e thjeshtë për grupin e studiuesve dhe ideja nuk bie ndesh me gravitetin apo ligjet fizike.

Grupi pohon se avioni mund të jetë i palosshëm hyjnë në ndërtesa përmes boshllëqeve të cilat janë shumë të ngushta për dronët konvencionalë të përdoret për të kërkuar njerëz të bllokuar brenda dhe për të udhëhequr ekipin e shpëtimit drejt tyre. Si Davide Falanga, studiuese në Universitetin e Cyrihut dhe autor i një letër në projektin e botuar në IEEE Robotics and Automation Letters tha, ky avion është shumë i zhdërvjellët dhe shumë autonome, me perceptimin në bord dhe sistemet e kontrollit.

Ekipet e Zyrihut dhe Lozanës punuan në bashkëpunim dhe krijuan një kuadrotor me katër helika që rrotullohen në mënyrë të pavarur, të montuara në armë të lëvizshme, të cilat mund të delen rreth kornizës kryesore në sajë të servomotorëve. Sistemi i kontrollit përshtatet në kohë reale në çdo pozicion të ri të armëve, duke rregulluar shtytjen e helikëve si qendra e lëvizjeve të gravitetit.

Bashkëautori i projektit, Stefano Mintçev, pohon se avioni i morphing mund të miratojë konfigurime të ndryshme sipas asaj që nevojitet në këtë fushë. Konfigurimi standard është X-formë, me katër krahët e shtrirë dhe helikat në distancën më të gjerë të mundshme nga njëri-tjetri. Kur përballen me një pasazh të ngushtë, droni mund të kalojë në një Formë "H", me të gjitha krahët e rreshtuar përgjatë një aksi ose në një "O" formë, me të gjitha krahët e palosur sa më afër trupit. Një formë "T" mund të përdoret për të sjellë kamerën në bord të montuar në kornizën qendrore sa më afër objekteve që duhet të inspektojë droni.

Qëllimi tani është që të shikojmë konfigurime të mëtutjeshme dhe përmirësimin e strukturës së avionëve të palosshëm në mënyrë që të mund të ndryshojë në të tre dimensionet. Ata gjithashtu planifikojnë të zhvillojnë algoritme që do të bëjnë të vërtetë avionët autonome, duke e lejuar atë të kërkojë pasazhe në një skenar i vërtetë fatkeqësie dhe automatikisht zgjedh mënyrën më të mirë për të kaluar përmes tyre.

Komentet janë të mbyllura, por ndjekëse dhe pingbacks janë të hapura.