Një hap përtej mbledhjes së fondeve: Kryqi i Kuq fillon projektin e parë të bonove financiare për bamirësi

Mos u ndalni në emergjencë, por filloni projektin që lë një shenjë të përhershme në një vend. Ky është projekti i parë financiar i Kryqit të Kuq për të mbështetur idetë për kujdesin shëndetësor në mbarë botën

Në mbarë botën, nevojat humanitare po rriten dhe këto nevoja nuk do të zhduken sapo të përfundojë kriza e menjëhershme. Efektet e konfliktit dhe katastrofës vazhdojnë edhe për dekada, madje edhe për jetëgjatësi. Në mbarë botën ka 90 milion njerëz me aftësi të kufizuara fizike, të cilët kanë nevojë për mbështetje për të rimarrë mobilitetin e tyre. Vetëm rreth dhjetë për qind po marrin atë mbështetje. Në vendet në zhvillim dhe në ato të brishta, Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq është ofruesi më i madh në botë i shërbimeve të rehabilitimit fizik. Tani, KNKK-ja po lançon një program inovativ të ri, në partneritet me biznesin dhe me qeveritë kombëtare, për të zgjeruar atë punë.

Tashmë, KNKK po ndihmon djemtë si 13-vjeçari Mekidian Diallo, i cili humbi këmbët si një fëmijë, për të ecur përsëri. Mekidi po trajtohet në Qendrën Kombëtare të Rehabilitimit Fizik në Qendrën Kombëtare të Rehabilitimit Fizik në Bamako të Malit.

"Kur erdha në Ganadougou, unë nuk mund të ecja" thotë Mekidian. "Tani, më kanë ndihmuar të ec. Unë dua të shkoj në shkollë dhe përfundimisht të bëhem mësuese. "

Tani që ai mund të ecë përsëri, planet e ardhshme të Mekidianit janë një qëllim real. Dhe ata kanë kuptim jo vetëm për të, por për ekonominë e vendit të tij.

Njerëzit të cilët nuk kanë akses në ndihmë për të rimarrë lëvizjen e tyre shpesh nuk mund të punojnë dhe nuk mund të sigurojnë për familjet e tyre. Pa mbështetjen e KNKK-së, kjo mund të ketë ndodhur tek babai i njëmbëdhjetë, Issa El Hadj Kobo, nga Niger, i cili humbi këmbën pas një plagë me armë zjarri.

"Një ditë, dikush më pyeti se çfarë ndodhi", thotë ai. "I thashë atij, dhe më tregoi se ku të merrja trajtim në Niamey. Dhe pastaj në Niamey, KNKK-ja më ka pajisur me një këmbë proteze. "

ICRC-ja e re 'Ndikimi Bond' ka për qëllim të ndihmojë shumë më tepër njerëz si Mekidian dhe Issa. Gjatë një periudhe prej pesë vjetësh, do të ngrihen tre qendra të reja të rehabilitimit fizik, në Nigeri, Republika Demokratike e Kongos dhe Mali, duke ofruar shërbime për mijëra njerëz.

Stafi i ri do të trajnohet në fizioterapi dhe në atë se si të bëhen gjymtyrë proteze. Metoda e financimit është një botë e parë: financimi fillestar vjen nga sektori privat dhe më pas do të paguhet nga qeveritë kombëtare, pasi rezultatet e punës janë vlerësuar dhe audituar.

KNKK pret që ky model inovativ i investimeve të reja të jetë një shembull se si të diversifikohet financimi humanitar në një kohë kur ekziston një presion në rritje mbi fondet ekzistuese. Por mbi të gjitha, programi i ri duhet të bëjë atë që specialistja ortopedike e ICRC-së, Mohamed Choghal, e ka kushtuar karrierën e tij: t'i kthejë njerëzit përsëri në këmbët e tyre.

"Të punosh në një qendër rehabilitimi fizik dhe të shohësh njerëz në këtë gjendje është e dhimbshme", pranon Mohamed. "

"Ne vërtet përpiqemi t'i mbështesim dhe t'i ndihmojmë ata të riintegrohen në shoqëri. Sepse kur pacientët mund të ngrihen, ata ndjehen mirë dhe ndihen të aftë për të punuar përsëri. "

Në fakt, përfitimet e rehabilitimit fizik mund të shkojnë shumë më tepër sesa të bëjnë disa të aftë për punë përsëri, siç e njeh Ibrahim Dayabou nga Niger.

"Ne po pastronim shtëpinë. Kam marrë një granatë. Mendova se ishte lodër, por shpërtheu në duart e mia. Kështu e humba këtë krah.

"Kjo është hera e parë që unë kam qenë kthyer në shtëpi që kur ka ndodhur."

Ibrahimi mori një krah prostetik në qendrën e rehabilitimit në Niamey dhe ai u bë një nga atletët kryesorë të vendit të tij, duke konkurruar në Paralimpikët në Brazil vitin e kaluar. "Ëndrra ime është të bëhesh Usain Bolt i Nigerit", thotë Ibrahim. "Dhe madje edhe mundi rekordin e tij një ditë."

ARASCA MJEKËSORE

Komentet janë të mbyllura.