Si ndërprerja e teknologjisë po ndryshon të ardhmen e shëndetësisë

Rregullimi teknologjik po shndërron çdo aspekt të së ardhmes së kujdesit shëndetësor: nga mënyra se si diagnostikohen pacientët në mënyrën se si trajtohen. Teknologjitë më të larta si Inteligjenca Artificiale, Interneti i Gjërave ose printimi 3D nuk janë më një fantazi shkencore. Ata do të hyjnë në tregun e kujdesit shëndetësor më shpejt nga sa mendojmë.

Në 2016, tregu global i shëndetit dixhital ishte me vlerë në $ 179.6 $. Deri në vitin 2025, parashikohet të kapin deri në 536.6 miliardë dollarë. Rritja e shpejtë në dekadën e ardhshme do të sjellë një ndryshim që mund të shpëtojë shumë jetë. Por me zhvillime të reja në të ardhmen e kujdesit shëndetësor vijnë edhe sfida të reja dhe studiuesit do të duhet t'i adresojnë së shpejti.

Ardhmëria e shëndetit: Diagnostifikim më i mirë me AI

Inteligjenca artificiale (AI) mund të zgjidhë problemin e gabimit të diagnostikimit, si dhe të bëjë rrjedhën e punës në spital më të efektshme. Për shembull, studiuesit kohët e fundit nxorën një program AI që interpreton në mënyrë të besueshme mamografitë. Mund të diagnostikojë një pacient 30 herë më shpejt sesa një mjek njerëzor, me saktësi 99%. Për krahasim, aktualisht gjysma e mamografive japin rezultate false. AI mund të rrisë saktësinë nga 50 në afërsisht 100 për qind dhe ta bëjë atë më shpejt sesa një njeri.

Përveç kësaj, AI mund t'i ndihmojë mjekët që të kenë njohuri mjekësore. Një algoritëm mund të mësojë përmendësh tërë njohuritë mjekësore ekzistuese dhe t'u sigurojë mjekëve informacione të rëndësishme për rastin e tyre duke përputhur bazën e të dhënave me të dhënat shëndetësore të një pacienti.

Punësimi i UA-së në mjekësi jo vetëm që do të shpejtojë proceset, por gjithashtu do të zvogëlojë kostot dhe do të marrë një ngarkesë nga objektet mjekësore të paaftë.

Paralajmërime në kohë reale falë IoT

Internet of Things (IoT) ka qenë në shtëpitë tona, xhepa dhe makina për një kohë tani. Por me teknologjitë më të përparuara mjekësore, tani jemi duke u prezantuar në një koncept të ri - Interneti i Gjërave Mjekësore.

Për çfarë saktësisht përdoret Interneti i Gjërave Mjekësore? Mund të jetë e dobishme për administrimin automatik ose gjysëm-automatik të ilaçeve, veçanërisht për pacientët e moshuar. Pajisjet portative diagnostikuese mund të ndihmojnë gjithashtu në gjurmimin e vitaleve dhe performancës së zemrës. Të pajisur me AI të fuqishëm, pajisjet IoT mund të analizojnë gjithashtu testet dhe të dërgojnë raporte në zyrën e mjekut. Në situata emergjente, pajisje si pemëtarët e teknologjisë së lartë madje do të dërgojnë njoftime në spital dhe do të marrin ndihmë në rrugën për një të ardhme më të mirë të kujdesit shëndetësor.

E ardhmja e kujdesit shëndetësor, kujdesi urgjent bëhet dixhitale

EKG-MONITOR-defibrillatorJo vetëm që telefonat janë më të vegjël, kështu që janë pajisjet mjekësore. Më shumë makina me imagjinatë portative do t'u japin mjekëve të urgjencës informacion më të mirë në vend dhe në rrugë për në spital. Makinat me ultratinguj të pikës së kujdesit mund të identifikojnë dëmtimet, të tilla si gjakderdhja në bark, gurët e tëmthit, pengesat në veshka ose dështimi akut i zemrës.

Për të ardhmen e kujdesit shëndetësor, mundësitë e reja për telemjekësinë gjithashtu do ta bëjnë më të lehtë konsultimin e specialistëve në të gjithë botën. Ne do të shohim gjithnjë e më shumë dhoma trajtimi ED të pajisura me kamera dhe internet me shpejtësi të lartë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për objektet rurale që nuk kanë qasje te një mjek specialist.

Kirurgji të realitetit të shtuar

google-xhami-ambulance-kirurgjiRealiteti i shtuar mund të përdoret për shumë më tepër sesa të bëni lojëra si PokemonGo. AR mund të sigurojë informacione për pacientët në kohë reale për kirurgët gjatë procedurave të thjeshta dhe komplekse.

Kirurgët do të jenë në gjendje të futin të dhënat e MRI të një pacienti dhe skanimet CT në një kufje AR dhe të veshin anatominë specifike të pacientit në pjesën e sipërme të trupit të tyre përpara se të shkojnë në operacion. Për herë të parë në histori, do të jetë e mundur të vizualizoni me saktësi kockat, muskujt dhe organet e brendshme, pa pasur nevojë edhe për të prerë një trup.

Po për sigurinë?

Modeli i shtypur 3D i zemrës së një fëmijeTë gjitha këto teknologji të reja për të ardhmen e kujdesit shëndetësor premtojnë rrjedhë më të mirë pune, efikasitet të përmirësuar dhe jetë më të kursyer në planin afatgjatë. Por para se të arrijmë atje, ka disa sfida serioze për kujdesin shëndetësor të teknologjisë së lartë.

Pengesa më e madhe është siguria në internet. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në rastin e pajisjeve mjekësore IoT. Pajisjet e lidhura kanë një reputacion të keq për sigurinë dhe për arsye të mira. Prodhuesit shpesh përdorin sisteme operative të vjetruara dhe testimin e sigurisë së kaloni, duke i vënë përdoruesit në rrezik të sulmeve në internet.

Në një eksperiment tronditës 2018, një palë studiues të sigurisë paaftësisht larguan një pompë insulative të implantueshme dhe morën kontrollin e plotë të një sistemi kardiak. Në një eksperiment tjetër, një iStan i simuluar njerëzor u torturua dhe u vra me kardiakun e tij të lidhur. Këto simulime tregojnë se dobësitë e sigurisë në pajisjet mjekësore mund të jenë vdekjeprurëse për pacientët.

Pajisjet IoT të përdorura ekskluzivisht në shtëpi mund të jenë i koduar me një VPN instaluar direkt në ruterin Wi-Fi. VPN, ose Rrjeti Virtual Privat, kodon trafikun e Internetit dhe parandalon që palët e treta të hyjnë në rrjedhën e të dhënave në dhe nga një pajisje. Fatkeqësisht, kjo strategji nuk funksionon për pajisjet në lëvizje si pemëtarët. Pasi një përdorues është jashtë rrjetit të tyre të sigurt, ata janë të prirur për të hakruar përsëri.

E ardhmja e kujdesit shëndetësor

By disa vlerësime, Jetëgjatësia do të jetë 4.4 vjet më e lartë për gratë dhe burrat në mbarë globin nga 2040. Kujdesi shëndetësor i teknologjisë së lartë pa dyshim që do të luajë një rol të rëndësishëm në arritjen e këtij numri.

Por ekziston një kërcënim serioz për përfitimet e teknologjisë në mjekësi. Dikush mund të imagjinohet me lehtësi një e ardhme ku pajisjet mjekësore përdoren nga kriminelët në internet për të shantazhuar ose torturuar pacientët. Përdoruesit nuk duhet të kenë nevojë për ekspertizë teknologjike për të siguruar pajisjet e tyre me teknika shtëpiake. Masat e sigurisë duhet të jenë pjesë përbërëse e zhvillimit të produktit që nga dita e parë për të siguruar sigurinë e të gjithë pacientëve.

Komentet janë të mbyllura.