Plagët shëruese dhe oximeter perfuzion, sensori i ri i ngjashëm me lëkurën mund të përcaktojë nivelin e gjakut të oksigjenit

Sensori i ri fleksibël mund të gjejë nivele të gjakut të oksigjenit për monitorimin e plagëve shëruese dhe më shumë parametra në kohë reale. Pajisja u zhvillua nga inxhinierë në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

0

"Kur dëgjon fjalën oximeter, emri për sensorë të gjakut të oksigjenit, sensorë të ngurtë dhe të rëndë të gishtave të gishtave vijnë në mendjen tuaj ", tha Yasser Khan, një student i diplomuar në inxhinieri elektrike dhe shkenca kompjuterike në UC Berkeley. "Ne donim të shkëputnim nga kjo, dhe të tregojmë oksimetrat mund të jenë të lehta, të hollë dhe fleksibël".

Sensori, i përshkruar këtë javë në revistë Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave, është bërë nga elektronika organike e shtypur në plastikën e kthyeshme që formon konturet e trupit. Ndryshe nga oksimetrat e gishtave, ai mund të zbulojë nivelet e oksigjenit në nëntë pika në një rrjet dhe mund të vendoset kudo në lëkurë. Mund të përdoret potencialisht për të përcaktuar oksigjenimin e transplanteve të lëkurës ose për të parë përmes lëkurës për të monitoruar nivelet e oksigjenit në organet e transplantuara, thonë studiuesit.

"Të gjitha aplikacionet mjekësore që përdorin monitorimin e oksigjenit mund të përfitojnë nga një sensor i veshur", tha Ana Claudia Arias, profesoreshë e inxhinierisë elektrike dhe shkencave kompjuterike në UC Berkeley. "Pacientët me diabet, sëmundjet e frymëmarrjes dhe madje apnea e gjumit mund të përdorin një sensor që mund të vinte kudo për të monitoruar nivelet e oksigjenit të gjakut në 24 / 7."

Oksimetrat ekzistues përdorin dioda të lehta (LED) për të ndriçuar dritën e kuqe dhe pranë infra të kuqe përmes lëkurës dhe pastaj të zbulojnë se sa dritë e bën atë në anën tjetër. Gjaku i kuq i pasur me oksigjen absorbon më shumë dritë infra të kuqe, ndërsa errësira, gjaku i dobët me oksigjen thith më shumë dritë të kuqe. Duke parë raportin e dritës së transmetuar, senzorët mund të përcaktojnë sa oksigjen është në gjak.

Këto oksimetra punojnë vetëm në zona të trupit që janë pjesërisht transparente, si majat e gishtave ose veshët, dhe mund të matin vetëm nivelet e gjakut të oksigjenit në një pikë të vetme në trup.

"Rajonet e trasha të trupit, të tilla si ballin, krahët dhe këmbët, mezi kalojnë dritën e dukshme ose afër infra të kuqe, gjë që e bën matjen e oksigjenimit në këto vende të vërtetë sfiduese", tha Khan.

Në 2014, Arias dhe një ekip i studentëve të diplomuar treguan se LEDs të shtypura organike mund të përdoren për të krijuar oksimetra të hollë dhe fleksibël për gishtat e gishtërinjve ose veshët. Që atëherë, ata kanë shtyrë punën e tyre më tej, duke zhvilluar një mënyrë për të matur oksigjenimin në inde duke përdorur dritën e reflektuar dhe jo dritën e transmetuar. Kombinimi i dy teknologjive i lejon ata të krijojnë sensorin e ri që mund të vishet që mund të zbulojë nivelet e gjakut të oksigjenit kudo në trup.

Sensori i ri është ndërtuar nga një sërë LED të alternuar të kuqe dhe afër infra të kuqe organike dhe fotodiodet organike të shtypura në një material fleksibël. Ekipi e përdori sensorin për të përcjellë nivelin e përgjithshëm të gjakut të oksigjenit në ballin e një vullnetari që frynte ajrin me përqendrime progresive më të ulëta të oksigjenit - të ngjashme me ngritjen në lartësi - dhe zbuloi se ato përputheshin me ato që përdorin një oksimetër standard të gishtërinjve. Ata gjithashtu përdorën sensorin për të përcaktuar nivelet e gjakut të oksigjenit në një rrjet tre-tre në parakrahun e një vullnetari të veshur me pranga presioni.

"Pas transplantimit, kirurgët duan të matin që të gjitha pjesët e një organi po marrin oksigjen", tha Khan. "Nëse keni një sensor, ju duhet të lëvizni për të matur oksigjenimin në vende të ndryshme. Me një grup, ju mund të dini menjëherë nëse ka një pikë që nuk shëron siç duhet. "

Lini një përgjigje